2 lutego we Francji, Belgii i Szwajcarii to nie tylko Święto Ofiarowania Pańskiego, ale też dzień naleśnika. Jak każe wieloletnia tradycja, w każdym domu smażone są cienkie i chrupiące placki, które nie tylko pysznie smakują, ale też mają przynieść szczęście. Z tej okazji w naszej pracowni postanowiliśmy przygotować naleśniki. Jak zapewne wiemy, naleśniki to danie, które stosunkowo łatwo przyrządzić, a podstawą są tutaj jajka, mleko, mąka, szczypta soli.
Ważna jest też patelnia, na której smażymy placki. Przede wszystkim musi mieć grube dno. Najlepiej sprawdzają się te dedykowane do smażenia naleśników – mają płytkie brzegi, ułatwiające przewracanie naleśnika, a także często powłokę non stick zapobiegającą przywieraniu. I o takie właśnie urządzenie do smażenia naleśników wzbogaciła się nasza pracownia gospodarstwa domowego!
Oj się działo a jak pachniało!